Johdanto (Tuoton arvoitus)
Ensimmäinen sijoituskirjani Löydä helmet – vältä kuplat! ilmestyi helmikuussa 2007. Siitä ilmestyi kahdeksan painosta vuosina 2007-2011.
Jotain jäi sanomatta. Tämä toinen sijoituskirjani katsoo sijoittamista, erityisesti osakesijoittamista, kahdeksan vuotta myöhemmin – toivottavasti kahdeksan vuotta viisaampana. Tässä välissä koimme ikävän, mutta ilmaa puhdistavan finanssikriisin. Se heilutti koko maailman talousjärjestelmää syksyllä 2008 ja keväällä 2009.
Pörssi on kummallinen paikka. Juuri kun osakekurssit olivat romahtaneet ja talousuutiset synkimmillään maaliskuussa 2009, alkoi hillitön pörssikurssien nousu yläviistoon. Järjestelmä ei kaatunut ja sijoittaja huokaisi helpotuksesta. Koiravaljakko jatkoi juoksuaan.
Helsingin pörssin kehitystä kuvaava painorajoitettu indeksi laski ensin elokuun 2008 lopusta vuodenvaihteeseen 36 prosenttia. OMX Helsinki Cap -indeksin alin lukema kirjattiin 9.3.2009. Tämän jälkeen alkoi pitkä pörssinousu aina vuoden 2010 loppuun saakka. Kurssit ja samalla yhtiöiden markkina-arvot yli kaksinkertaistuivat.
Sijoittajat hermostuivat uudestaan. Vuonna 2011 syynä oli Kreikan talouskriisi ja pelot sen vaikutuksesta Euroopan talouteen ja eurojärjestelmään. Kun taloudessa on epävarmuutta, sijoittaja painaa herkästi myyntinappia. Kuten kirjassa myöhemmin selviää, synkeässä markkinatilanteessa voi olla erittäin fiksua ostaa laadukkaita, kestävästi kannattavia pörssiyhtiöitä.
Tilanne rauhoittui vuoden 2012 alussa, kunnes loppukeväästä taivas jälleen synkkeni. Tällä kertaa syynä olivat Espanjan pankkisektorin ongelmat.
Sen jälkeen on jolkoteltu kohtuullisen iloisesti kevääseen 2015 saakka. Yhdysvalloissa talouskasvu on ollut Eurooppaa ripeämpää ja sikäläinen pörssi-indeksi on kivunnut kaikkien aikojen korkeimmalle tasolleen. Uusi uhkakuva liittyy muun muassa Venäjän poliittiseen ja taloudelliseen kehitykseen Ukrainan kriisin seurauksena.
On hyvä, että osakesijoittajan taivas ei ole täysin pilvetön. Pitkään jatkunut poutasää altistaa markkinakuplille, jotka saattavat purkautua ukkosen tavoin. Jyrinän pelko on viisauden alku. Kun vesi tulvii kaduilla, pitää luottaa jo tulevaisuuteen.
Aurinkosäällä ostavat ja sateella myyvät ovat eilisen sijoittajia.
Pörssikurssit nousevat, se on luonnollista. Kurssit kehittyvät yritysten voittojen tahdissa – aivan kuten sijoitusasunnot hinnoitellaan asuntomarkkinoilla odotettavissa olevan vuokratuoton perusteella. Sekä pörssikurssit että asuntojen hinnat määräytyvät käytännössä ostajien ja myyjien tarjousten perusteella. Kun osto- ja myyntitarjoushinta kohtaavat, syntyy kauppa.
Se, mihin ammattisijoittajien osto- ja myyntitarjoukset perustuvat, liittyy yrityksen arvonmääritykseen. Kirjassa on asiaa siitäkin.
Pörssi on kauppapaikka, siinä missä perinteinen tori kaupungin keskustassa tai osto- ja myyntipalsta netin yhteisöpalvelussa.
Vaikka pörssikurssit kulkevat aaltoliikkeissä, osakkeisiin sijoittavan ei tarvitse tehdä markkinoiden seuraamisesta sillisalaattia, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sijoittajalle ja säästäjälle tuoton maksaa yritys vuotuisen osingon muodossa.
Tuottoa ei tosin tipu joka yritykseltä joka vuosi. Se tekee osakesijoittajan pelistä mielenkiintoisen!
Bruttokansantuote eli bkt on talousuutisten sanahelinää, joka ei maksa tuottoa sijoittajalle. Kirja keskittyy yritysten arviointiin sijoituskohteina. Sijoittajan tuotto syntyy yrityksen liiketoiminnassa. Pitkäjänteinen osakesijoittaja palkitaan useimmiten sekä osingolla että arvonnousulla.
Sijoitustuotteita on laidasta laitaan. Jos et ymmärrä, mistä sijoituksen tai sijoitustuotteen tuotto on peräisin, peräänny. Jos kulurakenne vaikuttaa mutkikkaalta, peräänny.
Älä pane rahojasi sellaiseen, jota et ymmärrä.
Tämä kirja on itsenäinen teos. Sisältö painottuu osakesijoittamiseen ja -säästämiseen muita sijoitusmuotoja unohtamatta. Kiinnitän ensimmäistä kirjaa enemmän huomiota sijoituskohteena olevien yritysten laadulliseen arviointiin, sijoittajan strategiaan sekä osakehelmien tuntomerkkeihin.
Toivottavasti saat vastauksia ja ajatuksia seuraaviin kysymyksiin: voiko pörssissä rikastua, miten pörssi eroaa muista sijoitusmuodoista, mitä on riski, miten suhtautua eri toimialoihin, miten tasapainottaa omaa salkkua ja mitä ominaisuuksia on ”tenbaggerilla” eli osakkeella, jonka arvo jopa kymmenkertaistuu!
Entä mitä pitäisi ajatella, kun pörssikurssit sukeltavat? Mitä kokeneet konkarit tuumivat sijoittamisesta?
Tuoton arvoitusta ratkomaan!
Tuusulassa kesäkuussa 2015,
Henri Elo
Erityiskiitos kirjassa haastatelluille kokeneille sijoittajille Kari Tiaiselle, Kaisa Kerviselle, Jari Saarhelolle, Tomi Salolle sekä Jarl Waltoselle. Kiitos Tomille myös havainnoista kirjan sisältöä koskien. Kiitos Balance Consultingille ja sen henkilökunnalle, Kauppalehdelle ja Kauppalehden analyytikko Ari Rajalalle sekä muille kirjaprojektissa mukana olleille, sitä edistäneille, kannustaneille ja siihen materiaalia antaneille.
Kiitos hyvästä yhteistyöstä kirjan kuvittajalle Pia Feinikille ja taittajalle Pia Kauppiselle. Kiitos myös perheelleni.