Ajankohtaista
13.12.2017
Nyt alkoi jouluhulinat! :) Sinulla on mahdollisuus haluttuun TUPLAPAKETTIIN tilaamalla Tuoton arvoitus ja voittamalla Löydä helmet arvonnassa!
Arvomme 1 kpl viime vuonna loppuunmyydyn Löydä helmet - vältä kuplat! viimeiseksi jääneen 8. uudistetun painoksen teoksen (alakuvassa päällimmäinen).
Voittaja julkistetaan täällä TI 19.12.2017 ja kirjan FB-sivuilla.
Osallistut arvontaan tilaamalla Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan 13.-18.12.2017 tästä.
TAI
Voit osallistua arvontaan myös perustelemalla, miksi juuri sinä tarvitsisit jommankumman kirjan. Voit perustella Facebook-kommentilla kirjan FB-sivuilla ja tykkäämällä arvontaa koskevasta FB-päivityksestämme (13.12.). Vaihtoehtoisesti voit lähettää perustelusi myös sähköpostilla palaute(at)helmetkuplat.com.
100-vuotias Suomi tarvitsee yritysten omistajia - ei Bitcoin-keinottelua.
3.12.2017
PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE!
Kauppalehden pitkäaikaisen sijoitusbloggaajan ja pörssikolumnistin Henri Elon toinen sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa NYT ERIKOISHINTAAN 25 €, ei muita kuluja.
Kirja sisältää mm.
- Voiko osakkeilla rikastua?
- Keskeiset sijoitusmuodot
- Osake on pala yritystä
- Paljon case-esimerkkejä
- Menestyjäyrityksen tuntomerkit
- Konkareiden haastattelut
Tutustu sisällysluetteloon ja tilaa tästä.
Kirjaa on kehuttu sujuvaksi, helppolukuiseksi ja konkreettiseksi. Elon ensimmäinen kirja Löydä helmet - vältä kuplat! myytiin loppuun yli 6 000 kappaleen kokonaismyynnillä 2007-2016.
Kirjoittajan kokemus ja koulutus:
- Lähes 1 000 sijoitusblogia ja artikkelia Kauppalehden medioissa vuodesta 2006 lähtien
- Analyytikkona ja pääanalyytikkona Balance Consultingissa 2002-2014
- Oma menestynyt sijoitustoiminta ja piensijoittajan kokemus 90-luvulta lähtien
- Koulutus KTM, Vaasan yliopisto 2001. Gradussa kehitetty ainutlaatuinen käänteinen arvonmääritysmalli arvosanalla 5/5.
Tilaa Tuoton arvoitus ratkeaa joulun tarjoushinnalla 25 €, ei muita kuluja. Priorisoimme joulutoimitukset lyhyillä 1-3 arkipäivän toimitusajoilla. Tilaa hyvissä ajoin ennen joulua itselle tai lahjaksi tästä.
30.11.2017
Tunnelmia ja ihmisiä Sijoitus-Investissä 2017
Hienot Sijoitus-Invest -messut Helsingin Messukeskuksessa ovat takana. Kaksipäiväiset messut huipentuivat torstaina.
Samaan aikaan Messukeskuksessa oli meneillään myös Slush -startup- ja kasvuyritystapahtuma, joka jatkuu perjantaina.
Päällimmäisenä sijoitusmessuista jäivät mieleet nuoret sijoittajat sekä monet uudehkot pörssin pienyhtiöt, jotka näkyivät ja kuuluivat messuilla. Samoin sijoituspalvelujen tarjojia oli edustettuna runsaasti.
Messut ovat parantuneet Wanhan Sataman messuista siinä, että tilaa kuunnella on avarassa tilassa riittävästi. Esiintymislavoja oli viisi.
Alla on kuvasatoa messuilta. Palaan tarkemmin muutamiin yksittäisiin, messuilla kohtaamiini pörssiyhtiöihin ja niiden kuulumisiin Kauppalehden Sijoittajaksi-blogissa ma 11.12.
Kannattaako painaa ostonappia - vai menikö juna jo?
Gurut kohtaavat - vasemmalla Sijoittaja.fi Oulusta, oikealla Inderes Helsingistä.
**
MAINOS: PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE
Kummastuttaako sinua eri sijoitusmuodot? Henri Elon toinen sijoituskirja valaisee nämä, kertoo konkreettisia sijoitusesimerkkejä ja sisältää viiden sijoittajakonkarin ennenjulkaisemattomat haastattelut. TUTUSTU JA TILAA TÄSTÄ!
**
Naisenergiaa! Nuorten Osakesäästäjien osastolla vierailemassa varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi keskellä, vasemmalla Nuorten aktiivi Laura Linkoneva ja oikealla projektin vetäjä Mia Bredenberg.
Laura kertoi, että nuoret ovat erityisesti kiinnostuneita indeksituotteista ja myös kryptovaluutat kiinnostavat. Laura haluaisi sijoittamisesta yhtä tavallista ja arkipäiväistä kuin lenkkeily.
Nuorten Osakesäästäjien perustajajäseniin kuuluvat Raoul Lehtonen ja Jonathan Stolpe Turusta. Kuvassa myös aktiivi Oula Peltola sekä jäsen Juha Järvelä.
Yhteenlaskettuna nuorten miesten salkuista löytyy pörssiosakkeita kotimaasta ja ulkomailta, indeksi- ja etf-rahastoja, yrityslainoja, asuntosijoituksia, listaamattomia ja startup-osakkeita, jopa omia kiinteistöhankkeita.
Bitcoinista ei tässä ryhmässä puhuttu, ehkä hyvä niin.
Yhden pörssin kasvuhelmistä. röntgenlaitteita valmistavan Detection Technologyn Johanna Tarkiainen ja toimitusjohtaja Hannu Martola.
Martolalla on kädessään uusi, kehitetty röntgen-säteilylähteen vastakappale, jolle on kysyntää muun muassa terveydenhuollossa Yhdysvalloissa. Yhtiöllä on tehtaat Suomessa ja Kiinassa.
Titaniumin toimitusjohtaja Tommi Santanen.
Santasen mukaan uutta pörssiyhtiötä Titaniumia, joka hallinnoi muun muassa hoivatila- ja asuntorahastoja, kannattaa verrata vastaavankaltaisiin Evliin, Taaleriin ja United Bankersiin.
Hoivatilojen CFO Tommi Aarnio ja controller Aleksi Haapakoski.
Tämäkin on uudehko pörssiyhtiö, joka rakennuttaa ja vuokraa mm. hoivakoteja ja päiväkoteja pitkäaikaisille asiakkailleen "avaimet käteen" -periaatteella. Kannattava kasvu on jatkunut jo vuosia, mikä näkyy osakkeen korkeahkossa hinnoittelussa.
Avaruusmatkaajaankin voi törmätä kun menee kuikuilemaan Slushin lähistölle! Kuvassa allekirjoittanut maallisissa vetimissä. :)
Teksti ja kuvat: Henri Elo
**
MAINOS: PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE
Kummastuttaako sinua eri sijoitusmuodot? Henri Elon toinen sijoituskirja valaisee nämä, kertoo konkreettisia sijoitusesimerkkejä ja sisältää viiden sijoittajakonkarin ennenjulkaisemattomat haastattelut. TUTUSTU JA TILAA TÄSTÄ!
21.9.2017
Kuulumisia Arvopaperin Rahapäivästä
Tänä vuonna nuorten sijoittajien esiinmarssi näkyi Arvopaperin perinteisessä Rahapäivässä väriläiskänä. Rahapäivä järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 21.9.2017.
Toki valtaosa yleisöstä oli senioreita, joita muuten riitti. Laskin karkeasti, että esimerkiksi 2-salissa Petter Langenskiöldiä oli kuuntelemassa karkeasti 300 kuulijaa.
Vasemmalla Dividend Housen Ville Terhemaa, vieressään Nuorten Osakesäästäjien Eetu Tiainen, Mia Bredenberg sekä Osakesäästäjien toimiston Henri Huovinen ja Tiina Dahlgren
Osakesäästäjien Keskusliiton Mia Bredenberg kertoi Nuorista Osakesäästäjistä, joka on Osakesäästäjien Keskusliiton uusi jaosto, joka järjestää nuorille alle 30-vuotiaille sijoittajille tapaamisia ja koulutusta.
Sijoittamista harrastava Mia oli jo pitkään seurannut Ruotsin vastaavaa Unga Aktiespararna -järjestöä ja otti keväällä yhteyttä Osakesäästäjien Keskusliittoon.
Tavoitteet kohtasivat ja sen jälkeen Mia sai koottavakseen Nuorten Osakesäästäjien ydinjoukon. Heitä on Mian lisäksi kahdeksan ja heille kaikille osakesäästäminen ja sijoittaminen on sydämen asia.
Esimerkiksi Eetu Tiainen harrastaa osakesijoittamista, indeksirahastoja ja asuntosäästämistä.
Eetu kertoi, että tavoitteena on saada nuoria mukaan ja vuorovaikutukseen. Aineopettajaksi historiassa ja yhteiskuntaopissa opiskellut sekä kauppakorkeassa vakuutustiedettä opiskeleva tamperelainen Eetu haluaisi, että yläasteella ja lukiossa satsattaisiin taloustiedon opetukseen ja oman talouden hallintaan.
Todella hienoja tavoitteita varsinkin, kun huomioidaan suomalaisten ennätykselliset maksuhäiriöt ja vähäinen kiinnostus oman talouden hallintaan!
Mia kertoi, että he neuvottelevat nuorille osakesäästäjille parempia sopimuksia yhteistyökumppaneiden kanssa.
Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen Tomi Salo, vierellään Nuorten Osakesäästäjien aktiivit Oula Peltola, Jamilla Heiskanen ja Laura Linkoneva
Nuorten Osakesäästäjien some- ja mediavastaava Jamilla Heiskanen kertoi, että hänelle sijoittaminen on todella tärkeä harrastus. Vaurastuminen tulee siinä sivussa, mutta se ei ole pääasia. Jamilla sijoittaa suomalaisiin ja amerikkalaisiin osakkeisiin ja leikittelee välillä johdannaisilla.
Laura Linkoneva puolestaan haluaa karistaa sijoittamisen stereotypiat. Laura kertoi esimerkin siitä, kuinka joku kaverin kaveri oli pitänyt sijoittamisen harrastamista epäeettisenä.
Mutta omistajuuttahan me juuri tarvitaan! Nuoret Osakesäästäjät ajattelevat pintaa syvemmältä.
Suoriin osakkeisiin, passiivisiin indeksirahastoihin ja toimiala-etf:iin sijoittava Laura haluaa, että mahdollisimman moni kiinnostuisi säästämisestä ja sijoittamisesta mahdollisimman nuorena.
Lisää kuulumisia
Rahapäivässä oli tarjolla pankkien ja varainhoitajien ständejä sekä parisenkymmentä esitelmää kahdessa isossa salissa.
Petter Langenskiöldin esitelmä "länsimaailman halvimmista osakkeista" keräsi kuulijoita.
Petter Langenskiöld Zenito Oy:stä hoitaa Fourton Hannibal -sijoitusrahastoa, joka sijoittaa alihinnoiteltuihin eurooppalaisiin osakkeisiin. Hän muun muassa esitteli aloja ja yhtiöitä, joilla bisneskehitys ja oman pääoman kehitys on ollut hyvää, mutta jotka pörssissä ovat laskeneet kovasti viime vuosina.
Aloja olivat lannoiteyhtiöt, sähköyhtiöt, kultakaivososakkeet, pienemmät öljyntuottajat ja -etsijät sekä öljypalveluala. Hannibal on kooltaan vajaan 50 miljoonan euron rahasto ja se on kehittynyt viimeisen 12 kuukauden aikana 26 prosenttia ja kolmen vuoden aikana 28 prosenttia.
CapManin Joakim Frimodig
Seurasin päivänä aikana myös strategiaa uudistaneen sijoitusyhtiö CapManin toimitusjohtaja Joakim Frimodigin sekä Indereksen pääanalyytikon Sauli Vilénin esitelmiä.
Vaikka Vilén on taustaltaan osakeanalyytikko, hän ottaa nykyään rohkeasti kantaa myös makrotason kysymyksiin.
Vilén kuvasi, kuinka korot ovat matalia, keskuspankkien taseet paisuneet ja valtiot velkaantuneet. Silti talouskasvu on hidasta varsinkin Euroopassa ja Japanissa.
Korkomarkkinoilla on Vilénin mukaan kupla. Samoin osakemarkkinoilla on juhlittu 8,5 vuotta ja Schillerin P/E (ilm. USA) on noin 30, kun historiallinen keskitaso on 16.
Eli varovainen kannattaa olla.
Sauli Vilén nimesi Mirko Hurmerinnan haastattelussa kiintoisiksi osakkeiksi Oravan, Martelan ja Taalerin.
Teksti: Henri Elo
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.
--
MAINOS
Nuorten Osakesäästäjien kunniaksi Tuoton arvoitus ratkeaa -kirja tarjoushintaan 21.9.-30.9.2017 kaikille: 20 euroa! Ei muita kuluja. Tilaa tästä. :)
18.9.2017
Investors House järjesti aamutilaisuuden 18.9.2017
Pörssinoteerattu sijoitusyhtiö Investors House (IH) ilmoitti 21.8.2017 tekevänsä julkisen vapaaehtoisen ostotarjouksen toisen pörssinoteeratun sijoitusyhtiön, Orava Asuntorahaston, kaikista osakkeista.
Oravalla on noin 6 800 osakkeenomistajaa ja kurssikehitys on ollut parin viime vuoden aikana heikkoa.
Kirjoitin tarjouksesta Kauppalehden blogissa 28.8.2017.
On hyvä, että osakkeen isoon aliarvostukseen (Oravan kurssi ennen ostotarjousta n. 4,3 e, laskennallinen nettovarallisuus 9,95 e) reagoidaan. Paitsi Investors Housen ostotarjous myös Oravan omat toimet kulusäästöjen toteuttamiseksi ovat olleet tärkeitä.
Osto- ja vaihtotarjouksen laskennallinen tarjoushinta Oravan osakkeesta on IH:n nykykurssin 7,86 e (18.9.) ja vaihtosuhteen, 3 Oravaa : 2 IH + käteisvastike 0,21 e/Oravan osake, perusteella 5,45 e.
Orava Asuntorahastolla on hallinnointiyhtiörakenne, joka on heikentänyt sijoittajien luottamusta, koska samaan aikaan kun tulos ja osakekurssi ovat laskeneet asuntojen arvonlaskun myötä, hallinnointiyhtiön palkkio on pysynyt noin 1,2 miljoonassa eurossa vuositasolla.
Investors Housen tilaisuus Helsingin Pörssiklubilla kesti reilut 1,5 tuntia sisältäen aktiivista keskustelua. Toimitusjohtaja Petri Roininen kävi läpi sekä ostotarjousta että Investors Housea yhtiönä.
Investors House pyrkii kasvamaan ja se tavoittelee osakkeelleen vähintään 10 prosentin vuotuista kokonaistuottoa. IH:n liiketoiminnan tuotot tulevat asunto- ja toimitilavuokrauksesta sekä management-toiminnasta.
Roinien kertoi, että yhtiö arvioi kaikkia toimenpiteitään osakekohtaisen nettovarallisuuden ja kassavirrallisen kannattavuuden näkökulmasta. Osingonjakotavoitteena on 50-90 prosenttia operatiivisesta tuloksesta ilman arvonmuutoksia.
Paikalla oli muutama kymmenen yksityissijoittajaa, lähinnä senioreita.
Osa kritisoi vaihtotarjouksen tasoa. Se perustuu Roinisen mukaan Oravan ja IH:n kurssitasoihin 19.7.-18.8.2017 ja siinä on 22,1 prosentin preemio eli ylikurssi. Osa piti tarjousta tervetulleena.
Roiniselta kysyttiin, miten IH saa synergioita, jos se ei saa vähintään 50 prosenttia Oravasta. Siihen Roininen ei antanut selvää vastausta kuten ei myöskään siihen, onko IH käynyt Oravan johdon kanssa keskusteluja.
Oravan hallitus ilmoitti 24.8. kartoittavansa myös kilpailevia ostotarjouksia ulkopuolisten asiantuntijoiden avustamana.
Investors Housen osto- ja vaihtotarjous on voimassa 18.9.-12.10.2017 ja siitä on tulossa postia Orava Asuntorahaston osakkeenomistajille.
Sijoittajalla on visainen tehtävä arvioida, miten suhtautua tarjoukseen. Sijoittajalla on ilmeisesti myös hyväksyttyään tarjouksen mahdollisuus peruuttaa se ennen tarjousajan päättymistä. Voi olettaa, että Oravasta saatetaan tehdä myös kilpaileva ostotarjous.
Kysyttäessä Roininen kertoi, että IH:n ehdottamat synergiat muodostuisivat siitä, että IH:n ehdotuksessa säästyisi integroinnin myötä hallinnointiyhtiön 1,2 miljonan euron palkkio ja mahdollinen tuottosidonnainen palkkio sekä asuntovuokrausta hoitavien Ovenian ja Newsecin kulut, koska IH hoitaisi asuntojen vuokrausta itse tarviten ehkä jonkin tai joitakin lisärekrytointeja. Säästöjä voi tulla myös rahoituskuluista.
Investors House on tarjouksensa kanssa kaikesta päätellen tosissaan liikkeellä, sillä se pitää infotilaisuuksia Oravan osakkeenomistajille ympäri Suomea 25.9.-10.10.2017.
Indereksen analyytikko Jesse Kinnunen (sekä Orava että IH ovat Indereksen asiakkaita) tiivisti tilaisuuden jälkeen, kun kysyin hänen näkemystään, että tarjousvaihtoehto antanee varmemman tuoton, mutta Oravan osakkeen pitäminen voi tarjota puolestaan enemmän upsidea eli nousuvaraa riippuen eri asioista.
On hyvä huomata, että mitä isomman osuuden Investors House saa Oravasta, sitä enemmän Oravansa IH:lle myyvät osakkaat omistavat Oravan asuntokantaa IH:n kautta jatkossa.
Jos tarjous menisi läpi 100-prosenttisesti, Oravan omistajat saisivat 57 prosenttia ”uudesta IH:sta”.
Verotuksen osalta on vielä liian aikaista arvioida sitä, katsotaanko IH:n vaihtotarjoukseen osallistuminen veronalaiseksi Oravan osakkeiden myynniksi, koska se riippuu muun muassa tarjouksen toteutumisasteesta.
Jos pitäisi tämän hetkisen saatavilla olevan julkisen informaation perusteella arvioida tarjouksen läpimenoa, niin oma arvioni IH:n tarjouksen läpimenoasteesta on 20-50 prosenttia, jolloin Oravasta tulisi alkuvaiheessa IH:n osakkuusyhtiö. Ennakolta tarjouksen on hyväksynyt 10,4 prosenttia osakkeista.
Siinäkin tilanteessa IH todennäköisesti saisi huomattavan määräysvallan Oravan yhtiökokouksessa ja hallituksessa, koska Oravan omistus on hajautunut. Tilanne olisi vähän sama kuin eläkeyhtiöillä monissa isommissa pörssiyhtiöissä.
Mutta odotellaan. On tärkeää, että piensijoittajan omistus saa sille kuuluvan arvon ilman ronskia substanssialennusta.
Kirjoittaja: Henri Elo
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittaja omistaa Orava Asuntorahaston osakkeita ja vieraili IH:n aamutilaisuudessa 18.9.2017.
--
MAINOS: TILAA HENRI ELON SUOSITTU TUOTON ARVOITUS RATKEAA -KIRJA TÄSTÄ.
8.9.2017
Hyviä uutisia!
Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan suosittua kesätarjousta on jatkettu myös syksylle 2017.
Kotimaan toimitukset 30 €, ei muita kuluja. Muista vähentää verotuksessa.
Voit tilata kirjan tästä.
Tutustu myös uusiin lukijapalautteisiin, joita olemme lisänneet kesän aikana tänne.
29.4.2017
TUOTON ARVOITUS RATKEAA -KIRJAN EDULLINEN KEVÄT-KESÄTARJOUS 30 EUROA 29.4.-31.8.2017 !
Hintaan sisältyy alv ja postitus. Kun hinnan vähentää verotuksessa, nettohinnaksi piensijoittajalle tulee 20-21 €.
Varmista, että sinun kirjahyllystäsi EI JÄÄ PUUTTUMAAN nyt myynnissä oleva Henri Elon toinen sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa. Kirja on pehmeäkantisena, tiivissisältöisenä mutta kohtuullisen isolla printillä printattuna ekologinen ja samalla suomalainen - Suomessa kirjoitettu, kuvitettu, taitettu ja painettu - hankinta.
Elon edellinen "bestseller" Löydä helmet - vältä kuplat! MYYTIIN LOPPUUN vuonna 2016 yli 6 000 kappaleen kokonaismyynnillä.
Kirjan hankkimiskulu on niin pieni, että se menee esim. osakekaupan tai rahastojen jatkuviin palkkioihin automaattisesti ilman, että tulet edes ajatelleeksi koko asiaa. Sijoittamisen prinsiippejä, tuottoja ja kuluja kannattaa kuitenkin ajatella!
Nykyään mediayrittäjänä ja pörssikolumnistina toimiva Henri Elo toimi Kauppalehden analyysiyksikön Balance Consultingin yritys- ja pörssianalyytikkona sekä myöhemmin pääanalyytikkona 2002-2014. Hän on kirjoittanut (ja kirjoittaa yhä) satoja sijoituskirjoituksia Kauppalehden medioihin, kehittänyt Vaasan yliopistossa käänteisen arvonmääritysmallin 2000-2001 (johon Balance Value Control perustuu), ollut mukana kehittämässä ja tuottamassa Balancen Listaa 2006-2014 sekä toiminut sijoittajana aktiivisesti ja menestyksekkäästi yli 25 vuotta.
Kirjan tilaukseen >>
TUOTON ARVOITUS RATKEAA -KIRJASSA arvokkainta, kiintoisinta ja ainutlaatuisinta antia ovat Elon mielestä KONKAREIDEN HAASTATTELUT, joita ei ole muualla julkaistu.
Otteita:
Kari Tiainen
Seuraavan ison liikkeen Kari teki vuonna 2008 ottaessaan velkaa osakesijoituksia varten. Tämä tapahtui ennen finanssikriisin kurssipudotusta, mutta osakeostoja hän teki vähitellen päästen hyötymään laskeneesta kurssitasosta.
Kaisa Kervinen
Ensimmäiset osakkeensa hän osti, kun piti pientä puotia muutaman vuoden 60-luvulla Kemijärven lähellä, koska mies työskenteli silloin Kärväsvaaran kaivoksella. Hänen piti ostaa Keskon osakkeita ollakseen keskolainen kauppias.
Jari Saarhelo
Tuntemansa teknologia-alan tyypillisenä ongelmana hän pitää huonoa hallintoa (corporate governance) ja voittojen valumista omistajien sijasta johdolle ja työntekijöille.
Tomi Salo
Kerran Tomi on myynyt osakkeita ostaakseen auton: vuonna 1990 hän vaihtoi Skodan vuoden käytettyyn puolalaiseen FSO Poloneziin.
Osakemyynti kirpaisi, mutta hän sai huippuhinnan Yhtyneistä Paperitehtaista (nyk. UPM). Osa jäi vielä salkkuun.
Jarl Waltonen
Jallen Pandoran lipas on kannattava kasvu.
”Vain harvoissa tapauksissa yritys pystyy säilyttämään tuloksensa vuodesta toiseen saati kasvattamaan sitä, ellei liikevaihto eli myynti kasva”, hän huomauttaa.
Tilaa Tuoton arvoitus >>
22.3.2017
Yhtiökokous on osakeyhtiön ylin päättävä elin, johon myös piensijoittajan kannattaa osallistua. Kokouksen painoarvo kasvaa, jos yhtiöllä on ollut haasteita liiketoiminnassaan. Esimerkki tällaisesta on Orava Asuntorahasto. Seuraavassa Henri Elon raportti Oravan yhtiökokouksesta 22.3.2017.
Kuulumisia Orava Asuntorahaston yhtiökokouksesta
Vierailin piensijoittajana ja sijoituskirjoittana Orava Asuntorahaston yhtiökokouksessa Aleksanterinkadun Balder-salissa Helsingissä 22.3.2017.
Oravalla ei ole mennyt liiketaloudellisesti hyvin johtuen siitä, että asuntojen arvonnousu on ollut heikkoa ja tukkualennukset ovat supistuneet. Vuokratuotto (12,5 miljoonaa euroa 2016) kului käytännössä kiinteistöjen hoito- ja korjauskuluihin, vuokraustoiminnan kuluihin, hallintokuluihin (Orava Rahastot Oyj:lle, kiinteistömanagereille, pörssille, arvopaperikeskukselle, sijoituskiinteistöjen arvioitsijoille jne.) sekä rahoituskuluihin.
Orava Asuntorahastoon sijoittaneen ykkösongelma on ollut se, että pörssikurssi laski viime vuonna 9,50 eurosta 5,06 euroon. Osinkoa yhtiö jakoi neljässä erässä yhteensä 1,08 euroa. Näin osakkeen kokonaistuotoksi muodostui -35,4 prosenttia.
Yhtiö (rahasto) on menettänyt osakemarkkinoiden luottamusta kasvaessaan ja velkaantuessaan, kun osakkeenomistajan tuotto on perustunut pääasiassa asuntojen laskennalliseen arvonnousuun ja ostojen yhteydessä saatuihin tukkualennuksiin, ja kun nämä molemmat ovat supistuneet voimakkaasti.
Kurssi lähti viime vuonna alaviistoon ja alittaa taseen mukaisen nettovarallisuuden huomattavasti; tällä hetkellä substanssialennus on 57 prosenttia (kurssi 4,35 e, nettovarat 31.12.16: 10,11 e/osake). Näin yhtiön ei ole – johdonkaan mukaan – ollut enää järkevä kasvaa laskemalla itselleen uusia osakkeita asunto-ostojen rahoittamiseksi.
Yhtiö lopetti rivakan kasvun viime syksynä, päivitti strategisia tavoitteitaan joulukuussa ja toi nyt yhtiökokouksessa esiin tärkeitä tietoja kulukurinsa toimeenpanemiseksi. Kurssi on vakiintunut pitkän laskun jälkeen 4,3-4,4 euron ympäristöön helmi-maaliskuussa.
Yhtiöllä on nyt maaliskuussa 7 400 osakkeenomistajaa.
Yhtiökokous alkoi virallisesti kello 10, tätä ennen oli kahvitus. Kokous eteni nopeasti tilinpäätöksen esittämiseen. Hallituksen puheenjohtaja Jouni Torasvirta esitteli markkinan kehitystä ja yhtiön toimenpiteitä. Hän rohkaisi yleisöä kysymään pitkin esitystään. Tämä oli todella hyvä, sillä yhtiön liiketoiminta on ollut kritiikille altista, ja avoin keskustelu omistajien kanssa on tähdellistä.
Torasvirran osuus kesti kaikkiaan yli 1,5 tuntia sisältäen kymmeniä kysymyksiä tai kommentteja. Hallituksesta paikalla olivat Torasvirran lisäksi varapuheenjohtaja Patrik Hertsberg, Veli Matti Salmenkylä, Timo Valjakka ja uutena valittu viestintäammattilainen, entinen tennispelaaja Petra Thorén.
Paikalla oli kaikkiaan 61 osakkeenomistajaa.
Torasvirta muistutti, että yhtiön tavoitteena on osakekohtaisen nettovarallisuuden maksimointi. Samoin hyvä osingonjako on ollut tavoitteena, mutta siitä joudutaan tänä vuonna tinkimään, koska viime vuoden tulos oli niin heikko ja emoyhtiön voitonjakokelpoiset varat vähäiset. Tämä ei tarkoita sitä, että konserni ei olisi kohtuullisen vakavarainen.
Osingoksi päätettiin myöhemmin esityksen mukaisesti maksimissaan 0,03 euroa osakkeelta per kvartaali. Tämän osingon yhtiö tullee myös jakamaan.
Torasvirta esitti, kuinka Suomen asuntomarkkinoiden hintakehitys on vuoden 2010 jälkeen ollut huomattavasti heikompaa kuin Ruotsin, Norjan tai Viron. Tämä näkökanta on vanha tuttu, mutta nähdäkseni kritiikille altis varsinkin tilanteessa, jossa Suomessakaan ei ole koettu minkään sortin hintanotkoa ja yhteiskunnan tuet asumiseen paisuvat vuosittain.
Torasvirta järkeili esityksessään, että sijoittajille ei riitä pörssinoteeratussa REIT-rahastossa 5 prosenttia tuotoksi, koska osakekurssit heiluvat ja volatiliteetti yksittäisellä osakkeella on tyypillisesti 30 prosenttia. Siksi yhtiön pitää tavoitella 10 prosentin tuottoa ja ottaa siksi isompaa riskiä.
Perustelu voi olla rahoitusteoreettisesti jonkun mielestä validi, mutta minun on vaikea ymmärtää sitä. Esimerkiksi Spondalla volatiliteetti on 23 prosenttia (12 kk, Kauppalehti.fi), Cityconilla ja Technopoliksella 19 prosenttia. Oravan luku 27, vaikka asuntovuokrauksen pitäisi liiketoimintana olla vakaampaa kuin toimitilavuokrauksen.
Juuri kova riskinotto on aiheuttanut yhdessä REIT-luonteen kanssa Oravalle ongelmia, koska riskin konkretisoituminen asuntojen ei-nousevana (mutta ei juuri laskevanakaan) hintakehityksenä ja tukkualennusten supistumisena on voimistanut kurssiluisua pörssissä.
Orava on eräänlainen REIT-koekaniini Suomessa – ainoana laatuaan – mutta näyttää onneksi oppivan virheistään.
Kun suomalaisia asuntorahastoja vertailee, ulkopuolisen näkökulmasta Oravan ongelma ei ole nähdäkseni pelkästään kova tuottohakuisuus, vaan myös se, että yhtiö on alun perin hankkinut liian vanhoja asuntoja ja vääriltä alueilta.
Menestyneemmät, tosin listaamattomat, Ålandsbanken Asuntorahasto ja FIM Asuntotuotto ovat keskittyneet kasvukeskusten, lähinnä pääkaupunkiseudun, uusiin tai uudehkoihin pieniin asuntoihin. Ne tekivät viime vuonna tuottoa osuudenomistajalle 6,9 (ÅB) ja 4,2 prosenttia (FIM, molemmissa A-osuudet).
Käsittelen asuntorahastoteemaa laajemmin Kauppalehden Sijoittajaksi-blogissa 27.3.
Oravan osakekohtaisesta nettovarallisuudesta laskettu, osingon sisältävä, tuotto viime vuodelta oli toki parempi kuin edellä mainittu yhtiön pörssituotto, mutta sekin negatiivinen, -3,9 prosenttia. Kaikissa näissä asuntorahastoissa tuottoihin vaikuttavat myös ulkopuolisten arvioitsijoiden näkemykset ja laskelmat asuntosalkun käyvän arvon kehityksestä.
Oli positiivista kuulla, että Orava pyrkii nostamaan vuokrausastettaan jopa vuokrien kustannuksella. Tämä on myös eettistä. Torasvirran mukaan yhtiö tulee tinkimään – ilmeisesti asteittain – tyypillisestä vuokrankorotusehdostaan, joka on ollut 3,25 prosenttia plus elinkustannusindeksi.
Tulevaisuudessa edellä mainittu 3,25 prosenttia tullee olemaan pikemminkin 2,5:n suuruusluokkaa. Rivien välistä oli tulkittavissa, että yhtiö on kärsinyt kohonneiden vuokriensa takia korkeasta vuokralaisvaihtuvuudesta, joka on aiheuttanut lisäkuluja.
Yhtä kaikki, taloudellinen käyttöaste oli viime vuonna 91,3 prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä 93,2.
Sekä Torasvirta että myöhemmin toimitusjohtaja Pekka Peiponen muistuttivat, että yhtiöllä on tänä vuonna aiempaa paremmat mahdollisuudet päästä vuokrausasteessa strategiansa mukaiselle 95 prosentin tavoitetasolle.
Peiponen muistutti, että vuokrausasteen nostaminen on helpompaa, koska yhtiö ei tee niin paljon uusia asunto-ostoja (ostettaessa asunnot ovat usein tyhjiä). Yhtiön asuntomyynnit olivat viime vuonna velattomilla kauppahinnoilla 11,6 miljoonaa euroa, 92 huoneistoa. Ostot olivat 20 miljoonaa euroa, 85 huoneistoa. (artikkelia korjattu ja päivitetty 23.3.)
Nähdäkseni kokouksen isoin anti oli, että yhtiö on ottanut kulukurin tosissaan. Torasvirran mukaan yhtiö on alkanut kilpailuttaa taloyhtiöiden lainojen korkomarginaaleja. Lisäksi on tarkoitus kilpailuttaa vuokravälittäjiä ja huoneistokohtaisissa korjauksissa tavoitellaan säästöjä.
Peiponen kävi oman taloudellisen esityksensä läpi nopeammalla tempolla kuin Torasvirta. Tämä oli viisasta, sillä ihmiset alkoivat parin tunnin istumisen jälkeen kuluttaa arvorakennuksen toiletpalveluita.
Lopuksi päästiin melkein äänestämään, kun eräs osakkeenomistaja vastusti – varsin ymmärrettävästi – hallituksen isoa osakeantivaltuutusta. Torasvirran mukaan kyse oli samasta valtuutuksesta kuin vuotta aiemmin. Sitä on tarkoitus mahdollisesti hyödyntää vain, jos yhtiön arvostustilanne (p/b) kohenee nykyisestä.
Kokousedustajan ehdotus antivaltuutuksen kumoamisesta, jota kolme muutakin pienosakasta ilmeisesti kannatti, oli siinä mielessä viisas, että jos yhtiö haluaa tehdä kaikkensa osakkeen arvostuksen palauttamiseksi, markkinoille on turha antaa signaaleja edes potentiaalisesta, jopa 5 miljoonan osakkeen, osakemäärän lisäyksestä. (lisätty artikkeliin 23.3.)
Puitteet yhtiökokoukselle Helsingin paraatipaikalla olivat hulppeat. Yhtiö tarjosi asiaan kuuluvasti sekä aamukahvin että salaattilounaan – heikon pörssituoton vastapainoksi. Kaikkiaan kokous tarjosi paljon tietoa niin sanallisesti kuin aistinvaraisesti. Yleistunnelma oli osakkeen heikko kehitys huomioon ottaen yllättävän rauhallinen kuin missä tahansa yhtiökokouksessa – kriittisiä puheenvuoroja unohtamatta.
Kokous herätti allekirjoittaneessa enemmän luottamusta kuin epäluottamusta – Oravan aiempia bisnesnäyttöjä vasten peilaten. Oli myös mukava tavata kanssasijoittajia.
On huomionarvoista ja yhtiökokouksessa johdon suulla todettua, että Orava on vuosien varrella täsmentänyt kohdekaupunkien kasvu- ja sijaintikriteerejään ostokohteita valitessaan.
Virheistä on siis opittu.
Artikkelia päivitetty 23.3.2017.
Kirjoittaja: Henri Elo
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittaja omistaa Orava Asuntorahaston osakkeita.
9.3.2017
Edellinen Löydä helmet - vältä kuplat! -kirja myytiin loppuun viime vuonna, yhteensä yli 6 000 kappaleen kokonaismyynnillä 2007-2016.
Varmista, ettei sinun kirjahyllystäsi jää puuttumaan nyt myynnissä oleva Tuoton arvoitus ratkeaa.
Huom. Hintatarjous alveineen ja postikuluineen on 30 euroa, joka kannattaa vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluna.
Tilaukseen >>
Poimintoja kirjan konkareiden haastatteluista:
Kari Tiainen
Seuraavan ison liikkeen Kari teki vuonna 2008 ottaessaan velkaa osakesijoituksia varten. Tämä tapahtui ennen finanssikriisin kurssipudotusta, mutta osakeostoja hän teki vähitellen päästen hyötymään laskeneesta kurssitasosta.
Kaisa Kervinen
Ensimmäiset osakkeensa hän osti, kun piti pientä puotia muutaman vuoden 60-luvulla Kemijärven lähellä, koska mies työskenteli silloin Kärväsvaaran kaivoksella. Hänen piti ostaa Keskon osakkeita ollakseen keskolainen kauppias.
Jari Saarhelo
Tuntemansa teknologia-alan tyypillisenä ongelmana hän pitää huonoa hallintoa (corporate governance) ja voittojen valumista omistajien sijasta johdolle ja työntekijöille.
Tomi Salo
Kerran Tomi on myynyt osakkeita ostaakseen auton: vuonna 1990 hän vaihtoi Skodan vuoden käytettyyn puolalaiseen FSO Poloneziin.
Osakemyynti kirpaisi, mutta hän sai huippuhinnan Yhtyneistä Paperitehtaista (nyk. UPM). Osa jäi vielä salkkuun.
Jarl Waltonen
Jallen Pandoran lipas on kannattava kasvu.
”Vain harvoissa tapauksissa yritys pystyy säilyttämään tuloksensa vuodesta toiseen saati kasvattamaan sitä, ellei liikevaihto eli myynti kasva”, hän huomauttaa.
Tilaa kirja >>
1.2.2017
Vuosi 2017 on alkanut täydellä höyryllä ison meren molemmin puolin. Suomalaiselle piensijoittajalle helmikuu merkitsee tiivistahtista pörssiyhtiöiden tulosjulkistusten aikaa, mutta myös yhtiökokouskauden alkamista.
Vierailin eilen pienosakkaana sijoitusyhtiö Panostajan yhtiökokouksessa Tampereella. Paikalla oli n. 65 osakkeenomistajaa ja keskustelu toimitusjohtajan katsauksen yhteydessä oli ilahduttavan vilkasta.
Panostaja ei ole hetkeen tehnyt isoja liikkeitä yrityskaupparintamalla. Pieniä täydennysostoja ovat tehneet tytäryhtiöt Grano ja KotiSun, jotka menestyvät Panostajan omistuksista parhaiten.
Kysyttäessä toimitusjohtaja Juha Sarsama muistutti myös Selogin, Helakeskuksen ja KL-Varaosien tekevät ihan hyvää tulosta. Sen sijaan Takoma ja Heatmasters ovat kärsineet heikosta kysynnästä viime kvartaaleina.
Sarsama totesi yhtiön deal flow:n olevan hyvällä tasolla eli yrityskauppamahdollisuuksia tutkitaan ahkerasti.
**
MAINOS: Suositun Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan talvitarjous 1.2.-30.4.2017 on 30 euroa, ei muita kuluja. Muista vähentää verotuksessa! Tutustu ja tilaa tästä.
**
Alla kuvasatoa Panostajan tilaisuudesta. Pääset kuvateksteihin viemällä hiiren kuvan päälle.
Tarkoitukseni on kirjoittaa tilaisuudesta ja yhtiökokouskaudesta lisää Kauppalehden blogissani myöhemmin.
Tässä livetwiittaaja Tomi Lahden twiittikooste Panostajan tilaisuudesta: www
Tuottoisaa alkanutta vuotta & Tuoton arvoituksen ratkaisemista! :)
Henri Elo
« Edelliset 10 Seuraavat 10 »