Ajankohtaista

17.1.2018

UUSI KIRJAVIDEO ULKONA!

Osake on pala yritystä. Tulevan vuoden kurssiennustaminen on epäolennaista. Markkinatilanne lyhyesti.

Linkki videoon: www

Linkki kirjan tilaukseen: www

11.1.2018

Hyvää alkanutta vuotta 2018 & kiitos kirjavuodesta 2017!

Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan varastotilanne on hyvä ja toimitamme kirjat nopeasti edulliseen 30 e hintaan (tai 2 kpl 50 e), ei muita kuluja.

Kirja pääsi jälleen upeaan seuraan, kun kokenut yksityissijoittaja, Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen Tomi Salo otti kirjan esille Pörssisäätiön vuotuisessa kokeneiden sijoittajien tapaamisessa.

Kiitos Tomi!

Alla kuvaleike Pörssisäätiön jutusta (alkuperäinen kuva: Minna Heusala). Koko juttuun pääset tästä ja kirjatilaukseen tästä.

 

Ote Pörssisäätiön jutusta 8.1.2018: SIJOITTAJAKONKARIT KOOLLA – ”TEKEMÄLLÄ OPPII JA MAALAISJÄRJELLÄ PÄRJÄÄ PITKÄLLE”

19.12.2017

Viime viikon arvonnassa (painottuen Facebook Sijoituskirjailija Henri Elo) voittajaksi selviytyi Ritva Laamanen, jolle postitamme jo loppuunmyydyn Löydä helmet - vältä kuplat! -kirjan. Onnea vielä ja kiitos osallistuneille.

Tänään TI 19.12. on viimeinen mahdollisuus tilata Tuoton arvoitus ratkeaa -kirja hintaan 20 € (ei muita kuluja). Huomisesta ke 20.12. lähtien tarjoushinta nousee ensin 25 euroon ja myöhemmin 30 euroon 1.1.2018 lukien.

http://www.helmetkuplat.com/tilaa

18.12.2017

Kuulumisia Orava Asuntorahaston yhtiökokouksesta

Olen aika ajoin kirjoittanut pörssiyhtiö Orava Asuntorahastosta. Aihe on piensijoittajalle tärkeä, koska Oravalla on ollut ongelmia kannattavuudessa ja pörssiarvotuksessa, ja Orava on laajasti omistettu, Suomessa uudentyyppinen reit-muotoinen pörssinoteerattu asuntorahasto.

Investors House teki Orava Asuntorahaston osakkeista julkisen vapaaehtoisen ostotarjouksen elo-syyskuussa, jonka myötä se sai omistukseensa 25,2 prosenttia osakkeista.

Tähän liittyen Investors Housen edustajat vaativat tuolloin ylimääräisen yhtiökokouksen pitämistä. Kokous pidettiin Helsingin Pörssitalossa 18.12.2017. Olin paikalla pienosakkaana.

Keskeistä kokouksesta

Yhtiökokous peruutti maaliskuussa annetun osakeantivaltuutuksen. Tämä on piensijoittajan kannalta mielestäni hyvä asia, koska se ehkäisee osakemäärän paisumisen ja siten omistuksen liudentumisen eli laimentumisen.

Investors Housella oli jopa 61,9 prosenttia kokouksen äänistä, edustukset mukaan lukien jopa 68,7 prosenttia, joten päätöksen menivät IH:n pillin mukaan. IH:ta edusti kokouksessa toimitusjohtaja Petri Roininen.

Kokous valitsi IH:n esityksestä kokonaan uuden hallituksen: Petri Kovalainen, Taina Ahvenjärvi, Eljas Repo, Tapani Rautiainen ja Petri Roininen. (pörssitiedote julkaistu päivällä)

Oravan väistyvä hallituksen puheenjohtaja Jouni Torasvirta muistutti kokousta vaihtoehtorahastojen hoitajan ja asuntorahaston hallituksen vastuusta. Hoitajana eli rahaston hallinnointiyhtiönä jatkaa Orava Rahastot Oyj, joskin Investors House ja Oravan uusi hallitus tavoittelevat oletettavasti hallintosopimuksen irtisanomista – viitaten syksyn tarjouksen perusteluihin. Sopimuksessa on 12 kuukauden irtisanomisaika.

Samoin Torasvirta muistutti kokousta Orava Asuntorahaston 20 miljoonan euron joukkovelkakirjalainasta, jossa on laukeamisriski ”change of control” -pykälän johdosta hallituksen vaihdoksen myötä. Tällöin Orava joutuisi todennäköisesti uudelleenrahoittamaan lainan.

**
MAINOS: PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE
Kummastuttaako sinua eri sijoitusmuodot? Henri Elon toinen sijoituskirja valaisee nämä, kertoo konkreettisia sijoitusesimerkkejä ja sisältää viiden sijoittajakonkarin ennenjulkaisemattomat haastattelut.
TUTUSTU JA TILAA TÄSTÄ!
**

Olennaista piensijoittajan kannalta

Piensijoittajan kannalta on mielestäni tärkeää, että Orava Asuntorahastolle löytyisi selkeä suunta.

Uuden hallituksen ja hallinnointiyhtiön yhteistyön soisi sujuvan myös tämän mahdollisen välivaiheen aikana, mutta kokouksessa oli nähtävissä leirien jakaantuminen Orava Asuntorahaston uuden hallituksen (Investors Housen kokonaan esittämä) ja hallinnointiyhtiön (vanha johto) välillä.

On kuitenkin ymmärrettävä, että asuntorahaston nykyisellä isoimmalla omistajalla on isoin ja jopa määräävä valta yhtiökokouksessa.

Toisaalta piensijoittajalle on tärkeää, että Investors House uutena isoimpana omistajana ja vallankäyttäjänä – ja samalla uusi hallitus – kohtelisivat kaikkia Orava Asuntorahaston osakkeenomistajia tasavertaisesti ja vaalisivat osakkeen pörssiarvoa.

Niin ikään piensijoittajalle on tärkeää, että hallinnointiyhtiö noudattaa kulukontrollia myös mahdollisten ylimääräisten asiantuntijakulujen suhteen. Näitä on ilmeisesti odotettavissa vuoden viimeiselle neljännekselle jo käytettyjen palveluiden osalta liittyen erilaisten vaihtoehtojen arviointiin.

On muistettava, että IH:n tarjous ei ollut Orava Asuntorahaston nettovarallisuuteen nähden erityisen hyvä, vaikka olikin Oravan pörssikurssia korkeampi. Tätä taustaa vasten on luonnollista, että IH ei tarjouksellaan saanut enempää kuin 25 prosentin omistuksen osakekannasta. Tästä yli 10 prosenttiyksikköä edusti tarjouksen tehnyttä IH:n lähipiiriä.

Eräs nimetön yhtiökokousosallistuja kertoi käytäväkeskustelussa odottavansa IH:lta uutta tarjousta.

Yksi tärkeimpiä asioita on selkeä viestiminen. Tällä hetkellä sijoittajalle on todella moni asia auki, esimerkiksi osinkopolitiikka, sijoituspolitiikka, tavoitetila sekä uuden hallituksen ja hallinnointiyhtiön roolit käytännössä.

Yhtiökokouksessa ei juurikaan käyty yleisökeskustelua, vaikka siihen tarjottiin mahdollisuus, eikä Roininen muutenkaan esitellyt tulevia suunnitelmia.

On hyvä, että Oravan uusi hallitus on laaja-alainen ja että hallituksessa istuu viestinnän asiantuntija, Arvopaperin entinen pitkäaikainen päätoimittaja Eljas Repo. Tämä tuo uskottavuutta kaikkien osakkaiden kannalta tasapuoliseen hallitustyöhön.

Kaikkiaan kokous sujui sutjakkaasti 40 minuutissa ja melko neutraalisti, mutta leirien kahtiajako oli nähtävillä niin puheenvuoroissa ja hallituksen valinnassa, jossa oli tarjolla myös vaihtoehtoinen kokoonpano Oravan vanhan johdon tukemana.

Kokouksessa oli edustettuna 114 osakkeenomistajaa ja 3,8 miljoonaa osaketta eli alle puolet Oravan 9,6 miljoonasta osakkeesta. Tarjolla oli kahvin lisäksi herkullista mansikkakakkua.

Kirjoitin alempana Investors Housen aamutilaisuudesta 18.9.2017.

Henri Elo
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

**
MAINOS: PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE
TUTUSTU JA TILAA TÄSTÄ!

15.12.2017

Julkaisimme nyt paljon kysytyn Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan esittelyvideon.

Viimeksi tänä aamuna Sami Tampereelta kyseli videosta. Kiitos Sami vielä palautteesta!

LINKKI VIDEOON

Tuoton arvoitus ratkeaa - kirjavideo 15.12.17

13.12.2017

Tuoton arvoitus ratkeaa

Nyt alkoi jouluhulinat! :) Sinulla on mahdollisuus haluttuun TUPLAPAKETTIIN tilaamalla Tuoton arvoitus ja voittamalla Löydä helmet arvonnassa!

Arvomme 1 kpl viime vuonna loppuunmyydyn Löydä helmet - vältä kuplat! viimeiseksi jääneen 8. uudistetun painoksen teoksen (alakuvassa päällimmäinen).

Voittaja julkistetaan täällä TI 19.12.2017 ja kirjan FB-sivuilla.

Osallistut arvontaan tilaamalla Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan 13.-18.12.2017 tästä.

TAI

Voit osallistua arvontaan myös perustelemalla, miksi juuri sinä tarvitsisit jommankumman kirjan. Voit perustella Facebook-kommentilla kirjan FB-sivuilla ja tykkäämällä arvontaa koskevasta FB-päivityksestämme (13.12.). Vaihtoehtoisesti voit lähettää perustelusi myös sähköpostilla palaute(at)helmetkuplat.com.

100-vuotias Suomi tarvitsee yritysten omistajia - ei Bitcoin-keinottelua.

Haluttu tuplapaketti! Osallistu Löydä helmet - vältä kuplat! -arvontaa

3.12.2017

PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE!

Kauppalehden pitkäaikaisen sijoitusbloggaajan ja pörssikolumnistin Henri Elon toinen sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa NYT ERIKOISHINTAAN 25 €, ei muita kuluja.

Kirja sisältää mm.

Tuoton arvoitus ratkeaa

  • Voiko osakkeilla rikastua?
  • Keskeiset sijoitusmuodot
  • Osake on pala yritystä
  • Paljon case-esimerkkejä
  • Menestyjäyrityksen tuntomerkit
  • Konkareiden haastattelut

Tutustu sisällysluetteloon ja tilaa tästä.

Kirjaa on kehuttu sujuvaksi, helppolukuiseksi ja konkreettiseksi. Elon ensimmäinen kirja Löydä helmet - vältä kuplat! myytiin loppuun yli 6 000 kappaleen kokonaismyynnillä 2007-2016.

Kirjoittajan kokemus ja koulutus:

  • Lähes 1 000 sijoitusblogia ja artikkelia Kauppalehden medioissa vuodesta 2006 lähtien
  • Analyytikkona ja pääanalyytikkona Balance Consultingissa 2002-2014
  • Oma menestynyt sijoitustoiminta ja piensijoittajan kokemus 90-luvulta lähtien
  • Koulutus KTM, Vaasan yliopisto 2001. Gradussa kehitetty ainutlaatuinen käänteinen arvonmääritysmalli arvosanalla 5/5.

Tilaa Tuoton arvoitus ratkeaa joulun tarjoushinnalla 25 €, ei muita kuluja. Priorisoimme joulutoimitukset lyhyillä 1-3 arkipäivän toimitusajoilla. Tilaa hyvissä ajoin ennen joulua itselle tai lahjaksi tästä.

30.11.2017

Tunnelmia ja ihmisiä Sijoitus-Investissä 2017

Hienot Sijoitus-Invest -messut Helsingin Messukeskuksessa ovat takana. Kaksipäiväiset messut huipentuivat torstaina.

Samaan aikaan Messukeskuksessa oli meneillään myös Slush -startup- ja kasvuyritystapahtuma, joka jatkuu perjantaina.

Päällimmäisenä sijoitusmessuista jäivät mieleet nuoret sijoittajat sekä monet uudehkot pörssin pienyhtiöt, jotka näkyivät ja kuuluivat messuilla. Samoin sijoituspalvelujen tarjojia oli edustettuna runsaasti.

Messut ovat parantuneet Wanhan Sataman messuista siinä, että tilaa kuunnella on avarassa tilassa riittävästi. Esiintymislavoja oli viisi.

Alla on kuvasatoa messuilta. Palaan tarkemmin muutamiin yksittäisiin, messuilla kohtaamiini pörssiyhtiöihin ja niiden kuulumisiin Kauppalehden Sijoittajaksi-blogissa ma 11.12.

Kannattaako painaa ostonappia - vai menikö juna jo?

Gurut kohtaavat - vasemmalla Sijoittaja.fi Oulusta, oikealla Inderes Helsingistä.

Gurut kohtaavat - vasemmalla Sijoittaja.fi Oulusta, oikealla Inderes Helsingistä.

**
MAINOS: PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE
Kummastuttaako sinua eri sijoitusmuodot? Henri Elon toinen sijoituskirja valaisee nämä, kertoo konkreettisia sijoitusesimerkkejä ja sisältää viiden sijoittajakonkarin ennenjulkaisemattomat haastattelut. TUTUSTU JA TILAA TÄSTÄ!
**

Naisenergiaa! Nuorten Osakesäästäjien osastolla vierailemassa varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi keskellä, vasemmalla Nuorten aktiivi Laura Linkoneva ja oikealla projektin vetäjä Mia Bredenberg.

Naisenergiaa! Nuorten Osakesäästäjien osastolla vierailemassa varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi keskellä, vasemmalla Nuorten aktiivi Laura Linkoneva ja oikealla projektin vetäjä Mia Bredenberg.

Laura kertoi, että nuoret ovat erityisesti kiinnostuneita indeksituotteista ja myös kryptovaluutat kiinnostavat. Laura haluaisi sijoittamisesta yhtä tavallista ja arkipäiväistä kuin lenkkeily.

Nuorten Osakesäästäjien perustajajäseniin kuuluvat Raoul Lehtonen ja Jonathan Stolpe Turusta. Kuvassa myös aktiivi Oula Peltola sekä jäsen Juha Järvelä.

Nuorten Osakesäästäjien perustajajäseniin kuuluvat Raoul Lehtonen ja Jonathan Stolpe Turusta. Kuvassa myös aktiivi Oula Peltola sekä jäsen Juha Järvelä.

Yhteenlaskettuna nuorten miesten salkuista löytyy pörssiosakkeita kotimaasta ja ulkomailta, indeksi- ja etf-rahastoja, yrityslainoja, asuntosijoituksia, listaamattomia ja startup-osakkeita, jopa omia kiinteistöhankkeita.

Bitcoinista ei tässä ryhmässä puhuttu, ehkä hyvä niin.

Yhden pörssin kasvuhelmistä. röntgenlaitteita valmistavan Detection Technologyn Johanna Tarkiainen ja toimitusjohtaja Hannu Martola.

Yhden pörssin kasvuhelmistä. röntgenlaitteita valmistavan Detection Technologyn Johanna Tarkiainen ja toimitusjohtaja Hannu Martola.

Martolalla on kädessään uusi, kehitetty röntgen-säteilylähteen vastakappale, jolle on kysyntää muun muassa terveydenhuollossa Yhdysvalloissa. Yhtiöllä on tehtaat Suomessa ja Kiinassa.

Titaniumin toimitusjohtaja Tommi Santanen.

Titaniumin toimitusjohtaja Tommi Santanen.

Santasen mukaan uutta pörssiyhtiötä Titaniumia, joka hallinnoi muun muassa hoivatila- ja asuntorahastoja, kannattaa verrata vastaavankaltaisiin Evliin, Taaleriin ja United Bankersiin.

Hoivatilojen CFO Tommi Aarnio ja controller Aleksi Haapakoski.

Hoivatilojen CFO Tommi Aarnio ja controller Aleksi Haapakoski.

Tämäkin on uudehko pörssiyhtiö, joka rakennuttaa ja vuokraa mm. hoivakoteja ja päiväkoteja pitkäaikaisille asiakkailleen "avaimet käteen" -periaatteella. Kannattava kasvu on jatkunut jo vuosia, mikä näkyy osakkeen korkeahkossa hinnoittelussa. 

Avaruusmatkaajaankin voi törmätä kun menee kuikuilemaan Slushin lähistölle!

Avaruusmatkaajaankin voi törmätä kun menee kuikuilemaan Slushin lähistölle! Kuvassa allekirjoittanut maallisissa vetimissä. :)

Teksti ja kuvat: Henri Elo

**
MAINOS: PARAS JOULULAHJA SIJOITTAJALLE
Kummastuttaako sinua eri sijoitusmuodot? Henri Elon toinen sijoituskirja valaisee nämä, kertoo konkreettisia sijoitusesimerkkejä ja sisältää viiden sijoittajakonkarin ennenjulkaisemattomat haastattelut. TUTUSTU JA TILAA TÄSTÄ!

21.9.2017

Kuulumisia Arvopaperin Rahapäivästä

Tänä vuonna nuorten sijoittajien esiinmarssi näkyi Arvopaperin perinteisessä Rahapäivässä väriläiskänä. Rahapäivä järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 21.9.2017.

Toki valtaosa yleisöstä oli senioreita, joita muuten riitti. Laskin karkeasti, että esimerkiksi 2-salissa Petter Langenskiöldiä oli kuuntelemassa karkeasti 300 kuulijaa.

Vasemmalla Dividend Housen Ville Terhemaa, vieressään Nuorten Osakesäästäjien Eetu Tiainen, Mia Bredenberg sekä Osakesäästäjien toimiston Henri Huovinen ja Tiina Dahlgren

Vasemmalla Dividend Housen Ville Terhemaa, vieressään Nuorten Osakesäästäjien Eetu Tiainen, Mia Bredenberg sekä Osakesäästäjien toimiston Henri Huovinen ja Tiina Dahlgren

Osakesäästäjien Keskusliiton Mia Bredenberg kertoi Nuorista Osakesäästäjistä, joka on Osakesäästäjien Keskusliiton uusi jaosto, joka järjestää nuorille alle 30-vuotiaille sijoittajille tapaamisia ja koulutusta.

Sijoittamista harrastava Mia oli jo pitkään seurannut Ruotsin vastaavaa Unga Aktiespararna -järjestöä ja otti keväällä yhteyttä Osakesäästäjien Keskusliittoon.

Tavoitteet kohtasivat ja sen jälkeen Mia sai koottavakseen Nuorten Osakesäästäjien ydinjoukon. Heitä on Mian lisäksi kahdeksan ja heille kaikille osakesäästäminen ja sijoittaminen on sydämen asia.

Esimerkiksi Eetu Tiainen harrastaa osakesijoittamista, indeksirahastoja ja asuntosäästämistä.

Eetu kertoi, että tavoitteena on saada nuoria mukaan ja vuorovaikutukseen. Aineopettajaksi historiassa ja yhteiskuntaopissa opiskellut sekä kauppakorkeassa vakuutustiedettä opiskeleva tamperelainen Eetu haluaisi, että yläasteella ja lukiossa satsattaisiin taloustiedon opetukseen ja oman talouden hallintaan.

Todella hienoja tavoitteita varsinkin, kun huomioidaan suomalaisten ennätykselliset maksuhäiriöt ja vähäinen kiinnostus oman talouden hallintaan!

Mia kertoi, että he neuvottelevat nuorille osakesäästäjille parempia sopimuksia yhteistyökumppaneiden kanssa.

Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen Tomi Salo, vierellään Nuorten Osakesäästäjien aktiivit Oula Peltola, Jamilla Heiskanen ja Laura Linkoneva

Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen Tomi Salo, vierellään Nuorten Osakesäästäjien aktiivit Oula Peltola, Jamilla Heiskanen ja Laura Linkoneva

Nuorten Osakesäästäjien some- ja mediavastaava Jamilla Heiskanen kertoi, että hänelle sijoittaminen on todella tärkeä harrastus. Vaurastuminen tulee siinä sivussa, mutta se ei ole pääasia. Jamilla sijoittaa suomalaisiin ja amerikkalaisiin osakkeisiin ja leikittelee välillä johdannaisilla.

Laura Linkoneva puolestaan haluaa karistaa sijoittamisen stereotypiat. Laura kertoi esimerkin siitä, kuinka joku kaverin kaveri oli pitänyt sijoittamisen harrastamista epäeettisenä.

Mutta omistajuuttahan me juuri tarvitaan! Nuoret Osakesäästäjät ajattelevat pintaa syvemmältä.

Suoriin osakkeisiin, passiivisiin indeksirahastoihin ja toimiala-etf:iin sijoittava Laura haluaa, että mahdollisimman moni kiinnostuisi säästämisestä ja sijoittamisesta mahdollisimman nuorena.

Lisää kuulumisia

Rahapäivässä oli tarjolla pankkien ja varainhoitajien ständejä sekä parisenkymmentä esitelmää kahdessa isossa salissa.

Petter Langenskiöldin esitelmä

Petter Langenskiöldin esitelmä "länsimaailman halvimmista osakkeista" keräsi kuulijoita.

Petter Langenskiöld Zenito Oy:stä hoitaa Fourton Hannibal -sijoitusrahastoa, joka sijoittaa alihinnoiteltuihin eurooppalaisiin osakkeisiin. Hän muun muassa esitteli aloja ja yhtiöitä, joilla bisneskehitys ja oman pääoman kehitys on ollut hyvää, mutta jotka pörssissä ovat laskeneet kovasti viime vuosina.

Aloja olivat lannoiteyhtiöt, sähköyhtiöt, kultakaivososakkeet, pienemmät öljyntuottajat ja -etsijät sekä öljypalveluala. Hannibal on kooltaan vajaan 50 miljoonan euron rahasto ja se on kehittynyt viimeisen 12 kuukauden aikana 26 prosenttia ja kolmen vuoden aikana 28 prosenttia.

CapManin Joakim Frimodig

CapManin Joakim Frimodig

Seurasin päivänä aikana myös strategiaa uudistaneen sijoitusyhtiö CapManin toimitusjohtaja Joakim Frimodigin sekä Indereksen pääanalyytikon Sauli Vilénin esitelmiä.

Vaikka Vilén on taustaltaan osakeanalyytikko, hän ottaa nykyään rohkeasti kantaa myös makrotason kysymyksiin.

Vilén kuvasi, kuinka korot ovat matalia, keskuspankkien taseet paisuneet ja valtiot velkaantuneet. Silti talouskasvu on hidasta varsinkin Euroopassa ja Japanissa.

Korkomarkkinoilla on Vilénin mukaan kupla. Samoin osakemarkkinoilla on juhlittu 8,5 vuotta ja Schillerin P/E (ilm. USA) on noin 30, kun historiallinen keskitaso on 16.

Eli varovainen kannattaa olla.

Sauli Vilén nimesi Mirko Hurmerinnan haastattelussa kiintoisiksi osakkeiksi Oravan, Martelan ja Taalerin.

Sauli Vilén nimesi Mirko Hurmerinnan haastattelussa kiintoisiksi osakkeiksi Oravan, Martelan ja Taalerin.

Teksti: Henri Elo
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

--

MAINOS

Nuorten Osakesäästäjien kunniaksi Tuoton arvoitus ratkeaa -kirja tarjoushintaan 21.9.-30.9.2017 kaikille: 20 euroa! Ei muita kuluja. Tilaa tästä. :)

18.9.2017

Investors House järjesti aamutilaisuuden 18.9.2017

Petri Roininen Investors Housen aamutilaisuudessa Helsingin Pörssiklubilla 18.9.2017

Pörssinoteerattu sijoitusyhtiö Investors House (IH) ilmoitti 21.8.2017 tekevänsä julkisen vapaaehtoisen ostotarjouksen toisen pörssinoteeratun sijoitusyhtiön, Orava Asuntorahaston, kaikista osakkeista.

Oravalla on noin 6 800 osakkeenomistajaa ja kurssikehitys on ollut parin viime vuoden aikana heikkoa.

Kirjoitin tarjouksesta Kauppalehden blogissa 28.8.2017.

On hyvä, että osakkeen isoon aliarvostukseen (Oravan kurssi ennen ostotarjousta n. 4,3 e, laskennallinen nettovarallisuus 9,95 e) reagoidaan. Paitsi Investors Housen ostotarjous myös Oravan omat toimet kulusäästöjen toteuttamiseksi ovat olleet tärkeitä.

Osto- ja vaihtotarjouksen laskennallinen tarjoushinta Oravan osakkeesta on IH:n nykykurssin 7,86 e (18.9.) ja vaihtosuhteen, 3 Oravaa : 2 IH + käteisvastike 0,21 e/Oravan osake, perusteella 5,45 e.

Orava Asuntorahastolla on hallinnointiyhtiörakenne, joka on heikentänyt sijoittajien luottamusta, koska samaan aikaan kun tulos ja osakekurssi ovat laskeneet asuntojen arvonlaskun myötä, hallinnointiyhtiön palkkio on pysynyt noin 1,2 miljoonassa eurossa vuositasolla.

Investors Housen tilaisuus Helsingin Pörssiklubilla kesti reilut 1,5 tuntia sisältäen aktiivista keskustelua. Toimitusjohtaja Petri Roininen kävi läpi sekä ostotarjousta että Investors Housea yhtiönä.

Investors House pyrkii kasvamaan ja se tavoittelee osakkeelleen vähintään 10 prosentin vuotuista kokonaistuottoa. IH:n liiketoiminnan tuotot tulevat asunto- ja toimitilavuokrauksesta sekä management-toiminnasta.

Roinien kertoi, että yhtiö arvioi kaikkia toimenpiteitään osakekohtaisen nettovarallisuuden ja kassavirrallisen kannattavuuden näkökulmasta. Osingonjakotavoitteena on 50-90 prosenttia operatiivisesta tuloksesta ilman arvonmuutoksia.

Paikalla oli muutama kymmenen yksityissijoittajaa, lähinnä senioreita.

Osa kritisoi vaihtotarjouksen tasoa. Se perustuu Roinisen mukaan Oravan ja IH:n kurssitasoihin 19.7.-18.8.2017 ja siinä on 22,1 prosentin preemio eli ylikurssi. Osa piti tarjousta tervetulleena.

Roiniselta kysyttiin, miten IH saa synergioita, jos se ei saa vähintään 50 prosenttia Oravasta. Siihen Roininen ei antanut selvää vastausta kuten ei myöskään siihen, onko IH käynyt Oravan johdon kanssa keskusteluja.

Oravan hallitus ilmoitti 24.8. kartoittavansa myös kilpailevia ostotarjouksia ulkopuolisten asiantuntijoiden avustamana.

Investors Housen osto- ja vaihtotarjous on voimassa 18.9.-12.10.2017 ja siitä on tulossa postia Orava Asuntorahaston osakkeenomistajille.

Sijoittajalla on visainen tehtävä arvioida, miten suhtautua tarjoukseen. Sijoittajalla on ilmeisesti myös hyväksyttyään tarjouksen mahdollisuus peruuttaa se ennen tarjousajan päättymistä. Voi olettaa, että Oravasta saatetaan tehdä myös kilpaileva ostotarjous.

Kysyttäessä Roininen kertoi, että IH:n ehdottamat synergiat muodostuisivat siitä, että IH:n ehdotuksessa säästyisi integroinnin myötä hallinnointiyhtiön 1,2 miljonan euron palkkio ja mahdollinen tuottosidonnainen palkkio sekä asuntovuokrausta hoitavien Ovenian ja Newsecin kulut, koska IH hoitaisi asuntojen vuokrausta itse tarviten ehkä jonkin tai joitakin lisärekrytointeja. Säästöjä voi tulla myös rahoituskuluista.

Investors House on tarjouksensa kanssa kaikesta päätellen tosissaan liikkeellä, sillä se pitää infotilaisuuksia Oravan osakkeenomistajille ympäri Suomea 25.9.-10.10.2017.

Indereksen analyytikko Jesse Kinnunen (sekä Orava että IH ovat Indereksen asiakkaita) tiivisti tilaisuuden jälkeen, kun kysyin hänen näkemystään, että tarjousvaihtoehto antanee varmemman tuoton, mutta Oravan osakkeen pitäminen voi tarjota puolestaan enemmän upsidea eli nousuvaraa riippuen eri asioista.

On hyvä huomata, että mitä isomman osuuden Investors House saa Oravasta, sitä enemmän Oravansa IH:lle myyvät osakkaat omistavat Oravan asuntokantaa IH:n kautta jatkossa.

Jos tarjous menisi läpi 100-prosenttisesti, Oravan omistajat saisivat 57 prosenttia ”uudesta IH:sta”.

Verotuksen osalta on vielä liian aikaista arvioida sitä, katsotaanko IH:n vaihtotarjoukseen osallistuminen veronalaiseksi Oravan osakkeiden myynniksi, koska se riippuu muun muassa tarjouksen toteutumisasteesta.

Jos pitäisi tämän hetkisen saatavilla olevan julkisen informaation perusteella arvioida tarjouksen läpimenoa, niin oma arvioni IH:n tarjouksen läpimenoasteesta on 20-50 prosenttia, jolloin Oravasta tulisi alkuvaiheessa IH:n osakkuusyhtiö. Ennakolta tarjouksen on hyväksynyt 10,4 prosenttia osakkeista.

Siinäkin tilanteessa IH todennäköisesti saisi huomattavan määräysvallan Oravan yhtiökokouksessa ja hallituksessa, koska Oravan omistus on hajautunut. Tilanne olisi vähän sama kuin eläkeyhtiöillä monissa isommissa pörssiyhtiöissä.

Mutta odotellaan. On tärkeää, että piensijoittajan omistus saa sille kuuluvan arvon ilman ronskia substanssialennusta.

Kirjoittaja: Henri Elo

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittaja omistaa Orava Asuntorahaston osakkeita ja vieraili IH:n aamutilaisuudessa 18.9.2017.

--

MAINOS: TILAA HENRI ELON SUOSITTU TUOTON ARVOITUS RATKEAA -KIRJA TÄSTÄ.


« Edelliset 10