Ajankohtaista

25.11.2016

Pikkujoulutunnelmia

Nordean Harri Ahlgren ja Jaana Mattsson Keski-Uudenmaan Osakesäästäjien vieraina 23.11.2016.

Huom. Näet kuvatekstit, kun viet hiiren kuvan päälle.

Keski-Uudenmaan Osakesäästäjät vietti perinteisiä pikkujoulujaan yhdistyksen kokouksessaan Järvenpää-talossa 23.11.2016.

Tunnelma oli mukava niin kuin aina; glögi ja joulutortut maistuivat. Tällä kertaa paikalla olivat vieraina paikallisen Nordean Premium varainhoidon Harri Ahlgren ja Jaana Mattsson Järvenpään konttorista.

Harri piti kiintoisan esitelmän, jossa hän kävi taloustilannetta läpi maakohtaisesti ja myös USA:n tuore Donald Trumpin presidentin valinta huomioon ottaen.

Kokenut Ahlgren toi esityksessään esiin myös meitä kiinnostaneita yksittäisiä osakkeita ja Nordean näkemyksiä niistä.

On mielenkiintoista, että Trumpin presidenttiyden myötä mahdollisesti piristyvä USA:n teollisuustuotanto hyödyttää esim. Konecranesia ja Cargotecia.

Toisaalta USA saattaa jatkossa tulla suosimaan enemmän oman maansa yhtiöitä ja teollisuutta. Nordean esityksessä Trumpin vaikutukset talouteen voivat olla sekä myönteisiä että kielteisiä: mm. epävarmuus, elvytys, veroale, protektionismi.

Uusi presidentti ei voi päättää asioista yksin vaan yhdessä kongressin kanssa, ja muutokset politiikassa toimivat hitaasti, jolloin yrityksillä on aikaa sopeutua. 

**
Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan Joulutarjous 25 euroa (ei muita kuluja) - Tilaa tästä.
**

Yksi Harrin esityksen kiintoisimmista näkökulmista liittyi korkomarkkinoihin. Nimittäin korkomarkkinoilla koettiin vaalien tuloksen jälkeen hyppy ylöspäin. Ja kun ennätysmatalat korot nousevat, niin se tuo nopeasti pitkien korkosijoitusten arvoja alaspäin.

Pitkät korot nousussa USA:n vetäminä - pitkät 30-v, 10-v ja 5-v swap-korot ja alimpana euribor 3 kk 2013-2016. Lähde: Nordea Markets ja Macrobond

Tilanne korkomarkkinoilla on nyt rauhoittunut. Nähtäväksi jää hyvin moni asia, kuten USA:n tuleva keskuspankkipolitiikka ja se, jatkaako pääjohtaja Janet Yellen tehtävässään.

Euroopan työllisyystilannetta Nordean kalvoilla luonnehdittiin kamalaksi ja kamalahan se onkin mm. Espanjan osalta ja monien muiden maiden paitsi Saksan osalta. 

USA:ssa työllisyystilanne on hyvä, mutta palkkojen nousu viittaa kiristyviin työmarkkinoihin. Markkinoilla keskuspankki Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoa joulukuussa.

Vaalit eivät ole vaikuttaneet kokonaisuutena osakemarkkinoihin negatiivisesti, vaan pikemminkin ne aiheuttivat pomppuisuutta. Päätrendi on tänä vuonna ollut useilla markkinoilla nouseva.

USA:n vaalit ovat vaikuttaneet kuitenkin yksittäisiin osakkeisiin Suomessa saakka, koska metallien hinnat ovat nousseet ennakoidun infraelvytyksen myötä. Niinpä isojen yhtiöiden nousijoissa ovat olleet viime viikkoina mm. Outotec ja Metso.

Nordean kotimaan mallisalkussa 23.11. olivat: Kemira, Metsä Board, Stora Enso, Caverion, Kone, Konecranes, PKC Group, Ramirent, Uponor, Amer Sports, Tokmanni, Sampo, Technopolis, Nokia, Telia ja Fortum.

Kokenut osakesäästäjä Hannu Virtanen asianmukaisesti varustautuneena.

Tilaisuuden loppupuolella paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen Pasi Turkulainen esitteli tanskalaista lääkeyhtiötä Novo Nordiskia sijoituskohteena. Diabetes-lääkintään keskittynyt yhtiö on ollut tyypillisesti jatkuvasti kasvava ja vakaasti kannattava, mutta pörssikurssi on laskenut tänä vuonna selvästi.

Myös yhdistyksen puheenjohtaja Keijo Loisti esitteli Novo Nordiskin tunnuslukuja pankkien analyysien ja lahtelaisen osakesäästäjän Seppo Sinisaaren lukujen pohjalta.

Yhdistyksen pieneen osakesalkkuun valikoitui äänestyksessä tällä kertaa uutena osakkeena kiinteistösijoitysyhtiö Citycon.

Silmiinpistävä havainto oli, että paikalla oli tällä kertaa normaalia enemmän myös muita kuin ns. varttuneita osakesäästäjiä. :)

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

8.11.2016

Huom. Näet kuvatekstit, kun viet hiiren kuvan päälle.

Globaalia nostolaiteliiketoimintaa Hyvinkäältä käsin.

Keski-Uudenmaan Osakesäästäjät pääsi vierailemaan nostolaitevalmistaja Konecranesin pääkonttorissa Hyvinkäällä lumisateisena iltana 7.11.2016.

Oli hieno nähdä globaalin jätin toimivan niin lähellä yhdistyksen ydinaluetta (Järvenpää-Kerava-Tuusula). Vierailulla oli kolmisenkymmentä kiinnostunutta vahvistettuna muutamalla osakesäästäjällä myös mm. Hämeestä ja Espoosta.

Tarjoilu pelasi toisen kerroksen aulassa, uudenkarheassa osassa pääkonttorirakennusta - taustalla nosturikabiini, johon sai mennä istuskelemaan.

Aluksi saimme nauttia cocktail-tarjoiluista ja sen jälkeen sijoittajasuhdejohtaja Miikka Kinnunen johdatti meidät etävalvomoon, jonka toimintaa esittelivät Petri Asikainen ja Samu Peltola. Etävalvomosta käsin tarkkaillaan yli 12 000 erikokoista nosturia maailmalla – muutaman kymmenen kilon painoisista nostimista satojen tonnien satamanostureihin.

Konecranesilaisten mukaan kyseiset nosturit ovat koko ajan yhteydessä valvomoon eli ne "soittavat kotiin". Laitteiden huoltoa voidaan suunnitella tarkemmin ja tarkoituksenmukaisemmin, kun tiedetään miten laitteet toimivat ja miten niitä käytetään.

Tämän jälkeen Miikka vei meidät auditorioon, jossa hän esitteli yrityksen taloustilannetta ja MHPS-yrityskauppaa, jossa Konecranes on ostamassa amerikkalaisen Terexin teollisuus- ja satamanosturiliiketoiminnan, tuotemerkkeinä mm. saksalaislähtöiset Demag ja Gottwald Port Technology.

Miikka Kinnunen kertasi tärkeän tilaustiedotteen lokakuulta, koskien pinoamisnostureita USA:n Virginiaan.

Sijoittajat ovat viime aikoina palkinneet yritysoston ja Konecranesin kohtuullisen liiketoimintakehityksen kurssin ollessa n. 31 euroa. Yrityskaupan jälkeen osakemäärä tullee olemaan 78 miljoonaa kappaletta ja markkina-arvo nykykurssilla vastaavasti 2,4 miljardia euroa.

Konecranesilla on yrityskaupan ja uuden rahoitusjärjestelyn jälkeen nettovelkaa arviolta 900 miljoonaa euroa. Tätä pienentää edelleen myynnissä olevasta STAHL CraneSystemsistä saatava kauppasumma, markkina-arvioiden mukaan 200-300 miljoonaa euroa.

Taseeltaan terveen Konecranesin velaton arvo nykykurssilla tullee järjestelyn jälkeen olemaan noin 3 miljardia euroa tai vähän yli.

Uuden yhtiön yhteenlaskettu vuosiliikevaihto on vuoden 2015 luvuilla 3,5 miljardia ja oikaistu liikevoitto kustannussynergiat huomioiden noin 300 miljoonaa euroa (pro forma).

Kinnunen luonnehti Konecranesin saamaa, lokakuussa ilmoitettua, Virginia Port Authorityn tilausaikomusta merkittäväksi, koska kyseessä on yli 200 miljoonan euron sopimus, jonka toimitukset ajoittuvat vuosille 2018-2020. Lopullinen sopimus allekirjoitettaneen loppuvuonna.

Kaikkiaan Hyvinkään ilta oli mielenkiintoinen. Konecranes on laaja yhtiö ja sillä on takana isot saneeraustoimet mm. kehittyvillä markkinoilla. Teollisuuden kasvukehitys on ollut BRIC-maissa vaisua viimeisten 3-5 vuoden aikana johtuen erilaisista maakohtaisista syistä.

Konecranes on toteuttanut uuden – vuosi sitten aloittaneen – toimitusjohtajan, Panu Routilan, aikana laitepuolella merkittävän organisaatiouudistuksen siirtyessään kasvuvaiheen maakohtaisesta matriisiorganisaatiosta enemmän globaalin linjaorganisaation suuntaan.

Kinnusen esitelmästä ja yhtiön arvotustasosta sai sen kuvan, että Konecranesin osakkeen edullisuus on pitkälti kiinni siitä, miten yhtiö saa yritysjärjestelyn toteutettua. Sekä Konecranesilla että MHPS:llä on molemmilla vajaat 20 tehdasta, joita kaikkia ei tulla erillisinä yksiköinä tarvitsemaan.

Huollossa ja kunnossapidossa on yhdistymisen myötä isot mahdollisuudet, koska Konecranes on ollut siinä viime vuosina kilpailijoitaan edellä.

Keski-Uudenmaan Osakesäästäjien Keijo Loisti tulkitsi lopuksi Seppo Sinisaaren kokoamaa Konecranesin EPS-, osinko- ja kurssikehitystä.

**Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan "Isänpäivä- ja joululahjatarjous" 25 euroa (ei muita kuluja) on voimassa kaikille tämän sivuston kautta tilaaville 15.11.2016 saakka! Tilaa tästä. Konecranesia käsitelty kirjassa s. 69, 71, 88, 95, 105, 132.**

30.10.2016

Hyviä ja huonoja uutisia – mutta enemmän hyviä! :)

Löydä helmet - vältä kuplat! -kirjan 8. uudistettu painos on loppuunmyyty. Sitä on yhä saatavilla kirjastoista, mutta 8. painosta voi joutua varaamaan ja jonottamaan.

Iso kiitos Teille lukijat Löydä helmet -kirjan pitkään jatkuneesta kiinnostuksesta (2007-2016), mikä on näkynyt katkeamattomana tilausvirtana. Kirjan kokonaismyynti on yli 6 000 kappaletta.

**

Koska kiinnostus kirjaa kohtaan jatkuu yhä, on tarkoitus aloittaa kokonaan uuden sijoituskirjan suunnittelu juhlavuonna 2017, jolloin tulee kuluneeksi 10 vuotta Löydä helmet -kirjan ensijulkistuksesta ja 100 vuotta Suomen itsenäistymisestä.

Uuden kirjan tematiikka liittyy Löydä helmet - vältä kuplat! - ja yhä saatavilla olevan Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjojen ympärille. Tarkasta ilmestymisestä kerrotaan myöhemmin.

Voit tilata tilauslomakkeen kautta Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan ja/tai ilmoittaa kiinnostuksesta uutta sijoituskirjaa kohtaan ja antaa toiveita sen sisällöstä. (Yllä olevaa tekstiä muokattu helmikuussa 2017)

Tilauslomake ja palaute »

Lue lisää juhlapainoksesta »

29.9.2016

Olipas hieno Sijoittamisen keskiviikko eilen Kouvolassa, Kymenlaaksossa.

Vuosittain järjestettävä tilaisuus alkoi jo päivällä, opiskelijoille suunnattuna.

Iltatilaisuuden avasi Marja-Leena Joukainen Kymenlaakson Kauppakamarista.

Marja-Leena Joukainen, varapuheenjohtaja, Kouvolan Seudun Kauppakamariosasto.

OP Ryhmän tuote- ja palvelukehityksen päällikkö Kristian Luoma veti kiintoisan esityksen digitalisaatiosta ja siitä, kuinka se muuttaa ihmistä. Tekoäly, lohkoketjut, itseajavat autot, virtuaalitodellisuus, helpommat palvelut - siinä oli Kristianin teemoja.

Hän muistutti, että erilaisia asiakasryhmiä on nyt enemmän kuin koskaan, ja digitalisaatio muuttaa ihmistä kuin haaleassa vedessä keitettävää sammakkoa - halusimmepa tai ei emme.

Myös kilpailu uusien palveluiden kesken on kovaa. Kaupallistaminen ei aina tarkoita sitä, että tuotteen pitäisi olla heti tai kaikilta osin tuloa tuottava. Myös luottamuksen ja huomion kerääminen on tärkeää - esimerkkeinä Facebook ja Spotify.

Nokialla aiemmin työskennellyt Kristian on ollut avainroolissa OP:n kehittäessä Pivo- ja Pivo Junior -mobiilipalveluita tilinseurantaan.

Kristian Luoma, yksikönpäällikkö, OPn tuote- ja palvelukehitys.

Selkeän ja puhuttelevan esityksen veti myös Työeläkeyhtiö Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo.

Minua hätkähdytti eniten etf:ien paisuneet sijoitusvirrat, jotka yhtäältä tarkoittavat tehokkuuden merkityksen kasvua. Toisaalta etf:iin eli indeksiosuusrahastoihin suuntautuvat rahavirrat vaikuttavat myös osakemarkkinoiden kehitykseen. 

Esimerkiksi tänä vuonna USA:han kohdistuneita etf:ien netto-ostoja on tilastoitu 43,9 miljardia dollaria ja Euroopassa vastaavasti nettomyyntejä 26,8 miljardia. (lähde: Bloomberg data)

Yhtiönsä osalta Hiidenpalo huomautti, että he ovat painottaneet kehittyviä markkinoita osakkeissa jopa USA:ta enemmän ja se on kannattanut, koska kehittyvillä markkinoilla kurssit ovat viime aikoina nousseet.

Kiintoisaa oli myös hänen viittauksensa talouskriiseihin historiassa, jolloin korot ovat pysyneet kriisien jälkeen matalalla pitkään ja osakemarkkinoiden kehitys on muuttunut hyvän alun jälkeen kituliaaksi ja vaihtelevaksi.

 Hanna Hiidenpalo, sijoitusjohtaja, Eläkevakuutusyhtiö Elo.

Omalta osaltani toin tilaisuudessa esiin pörssiyhtiöiden tilannetta Suomessa ja omaa sijoitusfilosofiaani pohjautuen osin Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjaan. Tässä tilaisuuden ydinviestejäni:

  • Rakenna salkun perusrunko kestävän kilpailuedun laatuyhtiöistä, jotka tekevät hyvää tulosta vuodesta toiseen ja jakavat säännöllistä osinkoa.
  • Ajattele osakesalkkusi yrityksiä kuin yrittäjä ajattelee yritystään. Salkkusi yrityksesi tekevät sinulle tulosta ja kassavirtaa joka päivä. Se vähentää hötkyilytarvetta osakemarkkinoiden heiluessa.
  • Arvostustaso Suomessa on nyt hieman keskimääräistä 10 vuoden tasoa korkeampi, mutta osinkotuotot ovat silti hyvällä 3-4 prosentin tasolla.
  • Pörssissä on paljon uusia kiintoisia - kannattavia ja kasvuhakuisia - yhtiöitä, kuten Tokmanni, Kotipizza, Pihlajalinna, Lehto Group, Asiakastieto, Detection Technology, Siili Solutions ja Vincit.

** Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan "Kouvola-tarjous" 25 euroa (ei muita kuluja) on voimassa kaikille tämän sivuston kautta tilaaville 3.10.2016 saakka! Tilaa tästä. **

Sijoittamisen keskiviikon järjestivät yhteistyössä OP Kymenlaakso, Kymenlaakson Kauppakamari, Osakesäästäjien keskusliitto, Danske Bank, Nordea, Kouvolan nuorkauppakamari ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. 

Iltatilaisuudessa oli arviolta satakunta kuulijaa. Kiitos Kouvola ja Kymenlaakso!

29.8.2016

Hyötytietoa piensijoittajalle – viime aikaisia blogisisältöjä Kauppalehden puolella:

29.8. Prosessiteollisuus yllätti pörssissä (www)

22.8. Uudet pörssiyhtiöt jyräävät – Lehto teki ”Tokmannit” (www)

15.8. Nokian Renkaiden johto pelasti yhtiön – sijoittajalla paljon opittavaa (www)

Lisää tuoreita caseja ja muistisääntöjä Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjassa.
Voit tilata kirjan tarjoushintaan tästä.

6.8.2016

Suomen eturivin sijoituskirjailijoihin ja -kommentaattoreihin kuuluva Jukka Oksaharju on arvioinut Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan.

Kiitos Jukka! Lue perusteellinen kirja-arvio tästä.

1.8.2016

#tuotonarvoitus -kesäsarja, osat 29-31

Kesäsarja huipentuu tänään!

Sarjan lopuksi arvolleen sopivasti kirjan haastateltavien - sanoisinko kokeneiden kettujen - viisaita näkemyksiä!

Ilta-aurinko Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan kotipaikkakunnalta Tuusulasta

Sivulta 124, 

"Merellä tuulee kovaa. Osakesijoittaminen ei ole suvipurjehdusta vaan kilpapurjehdusta, kuten Jalle jäljempänä vertaa."

Edelleen sivulta 124, 

"Jos kaikesta huolimatta haluat etsiä valioyksilöitä heikommilta toimialoilta, sinun täytyy melkeinpä olla matemaattisesti lahjakas, pitkäjänteinen, espoolainen diplomi-insinööri – niin kuin esimerkiksi Jari. Yksi Jarin yhtiöistä ostettiin pois kuleksimasta haastattelun ja kirjan julkitulon välisenä aikana."

Sivulta 127, 

"Kaisan salkusta löytyy nykyään Keskon lisäksi Fiskarsia, Kemiraa, Nordeaa, Sampoa, YIT:tä, Fortumia, Alma Mediaa, Outokumpua,
Sanomaa ja Caverionia. Miinuksella olevat tietysti kismittävät piensijoittajaa.

Ainoana rahastona hänellä on Seligsonin OMX Helsinki 25 - indeksiosuusrahastoa (etf), joka sisältää 25 hyvin menestyvää suomalaista yhtiötä. Muutoin rahastot eivät kulujen vuoksi kiinnosta. Jokainenhan voi itse perustaa oman rahaston ostamalla osakkeita, Kaisa lohkaisee."

Kiitos kaikille kesäsarjan seuraajille niin täällä kirjan kotisivuilla, Facebookissa kuin Twitterissä!

Tilaa kirja kesähintaan tästä.

1.8.2016

Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan suosittua kesätarjouskampanjaa on jatkettu 31.8.2016 saakka. Kiitos kaikille tilaajille ja kirjasta kiinnostuneille!

Jännitys tiivistyy... #tuotonarvoitus -kesäsarjan päätösosat julkaistaan tänään illalla!

Kirjan tilaukseen pääset tästä.

28.7.2016

#tuotonarvoitus -kesäsarja, osat 27-28

Osakesäästäjän yksi hyveistä on säästäväisyys ja kulujen hallinta. Sitä ei unohdeta tässäkään sarjassa!

Sivulta 133,

Tomin suusta: "Maailma on täynnä houkutuksia, joiden tavoitteena on tyhjentää lompakkosi."

Sivulta 122,

"Kuukausimaksut ovat liiketoiminnan kannalta erittäin fiksu tapa kerryttää tuloja - ilman, että jokaista liikevaihtoeuroa tarvitsee saalistaa aktiivisella uudelleenmyynnillä. Sen sijaan kuluttajan säästömahdollisuuksien kannalta valloilleen päässeet kuukausimaksut ovat tuhoisia."

Sarjaa julkaistaan heinäkuussa melkein joka päivä, pysy kuulolla! Tilaa kirja kesähintaan tästä.

Huom. Voit tutustua kirjaan myös Järvenpään tai Keravan Suomalaisessa Kirjakaupassa ja ostaa sen etuhintaan 29,95 e.

26.7.2016

#tuotonarvoitus -kesäsarja, osa 26/31

Viimeisiä viedään!

 

Jallen sijoitusprosessi on hyvin laaja-alainen ja tarvittaessa nopealiikkeinen. Kun kysyn, milloin nouseva osake pitää myydä, Jalle nauraa makeasti:

”Ei myydä nouseviin kursseihin jos bisnes paranee, vaan laskeviin jos bisnes heikkenee.”

Sarjaa julkaistaan heinäkuussa melkein joka päivä, pysy kuulolla! Tilaa kirja kesähintaan tästä.

Huom. Voit tutustua kirjaan myös Järvenpään tai Keravan Suomalaisessa Kirjakaupassa ja ostaa sen etuhintaan 29,95 e.


« Edelliset 10   Seuraavat 10 »